OKULA UYUM SÜRECİ
Sevgili Veliler, Çocuğunuz artık ilkokuldan mezun oldu ve ortaokula geçti. Bu geçiş elbette hem heyecan verici hem de bazı zorlukları içeren bir süreçtir. Bu süreci daha keyifli ve huzurlu geçirebilmek için neler yapabileceğinizden kısaca bahsedelim.
Okula başlamak şu anki toplumsal yaşamımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu olayı ne küçümsemek ne de gereğinden fazla abartmak gerekmektedir. Çocuğu abartılı ritüellerle okula yollamak, normalden uzun süre sarılmak, çocuğun yanında ağlamak gibi davranışlar çocuğa anormal bir durum olduğu mesajı verir ve bu kaygısını daha da arttırır. Bu nedenle çocuğu abartısız bir şekilde güler yüzle uğurlamak çocuğa normallik hissini aşılayacak ve onun okula uyumunu kolaylaştıracaktır.
Okul fobisine neden olacak kaygı ve korkuların yeşermesine fırsat verilmemeli, okul kurumu çocuğun gülerek ve keyifle gidebildiği ve aynı coşkuyla dönebildiği, aileye heyecan katan bir özellik taşıyabilmelidir. Anne baba, çocuğun istemesi hâlinde okulda yaşadıklarını zevkle dinleyen bireyler olmalıdır.
Bir hayatın içinde acı, sıkıntı, üzüntü, başarısızlık ve hayal kırıklığı yoksa o hayat anlamsız ve boş bir hayattır. Çocuklarımızı hayatın kolay tarafına çektikçe ve onları her şeye hakları olduklarına inandırdıkça onlara iyilik etmiyor, potansiyellerini hayata yansıtmalarına engel oluyor ve üstelik niyetimiz bu olmadığı hâlde, onları uzun vadede mutsuz ediyoruz!
Okulun uyulması gereken kuralları, çocuğun tanımadığı diğer çocuklarla ve öğretmenlerle karşılaşması, başarmak zorunda olduğu öğrenim görevleri, onun bu yeni çevreye uyum sağlamasında güçlüklerle karşılaşmasına neden olur.
ÇOCUĞUM OKULA UYUM SÜRECİNDE NE TÜR SORUNLAR İLE KARŞILAŞABİLİR?
1. Derslerde Zorlanma: Kimi çocuk sınıf içinde yapılan akademik çalışmalarda zorlanabilir ve bu nedenle bu çalışmalara katılmakta isteksizlik gösterebilir. Özellikle başarısızlığa tahammülü düşük olan çocuklar zorlanacakları etkinliklere girmek istemeyebilirler. Ebeveyn olarak başarı kadar başarısızlığın da olabileceğini, zaman zaman hata yapabileceklerini çocuklarınıza söyleyebilirsiniz. Özellikle okulumuzun İmam Hatip olmasından kaynaklanan meslek derslerinin varlığı ilk aylarda çocuğunuzda bilmedikleri bir derse karşı kaygı geliştirmesine sebep olabilir. Bu kaygı/korkusunu fark ettiğinizde onunla konuşmayı denemeli, gerekirse aklına takılan sorular için onlara açıklamalar yaparak, bu derse de zaman ayırdıkça başarılı olabileceği mesajını verebilirsiniz.
2. Kurallara Uymada Güçlük: Pek çok çocuk aile içerisinde kuralları esnetebilmektedir. Aile kurallarına uymadığında hoş görülen çocuk aynı hoşgörüyü okulda da bekleyebilmektedir. Bu esneklik okulda sağlanmadığı zaman da okula gitmek istememe, öğretmenini sevmediğini ifade etme gibi durumlar yaşanabilmektedir. Ebeveyn olarak çocuğunuza okul ve sınıf kurallarını hatırlatabilir, kurallara uymanın neden gerekli olduğu konusunda sohbet edebilirsiniz.
3. Arkadaş Edinmede Güçlük : Çocuğun okula alışma süresini hızlandırmada arkadaşlar çok etkilidir. Oyun oynarken, bir problem yaşadığında ya da desteğe ihtiyaç duyduğunda ona yardımcı olacak başka çocukların olması ona güven verir.
Çocuğunuz teneffüslerde yalnız kalıyorsa, sınıf içi etkinliklerde beraber çalışabileceği bir akranını bulamıyorsa kendini okul ortamında yalnız hissedebilecek ve okula gitmek istemeyebilecektir. Önemli olan çocuğunuzun akranlarından ileride olması değil, kendi içinde ilerlemesidir. Bu nedenle çocuğunuzun arkadaş edinmesi için gereken sosyal becerilere sahip olup olmadığından emin olmanız gerekmektedir.
Yukarıda sıralanan zorluklar aşıldıkça, çocuğunuzun okula daha istekli ve hevesli şekilde gelip gittiğini gözlemleyecek, zamanla çocuğunuzun okula aidiyet duygusuyla sağlıklı bir şekilde bağlandığını göreceksiniz. Bu aidiyet duygusunun oluşabilmesi için onunla sohbet etmeye zaman ayırabilmeli, duygularını anlatmasını teşvik edebilmeli, okula her geçen gün nasıl adım adım alıştığını fark ettirebilmesiniz. Çocuğunuz okulunun bir parçası olduğunu hissettiğinde daha mutlu ve kendine güven duygusu daha gelişmiş bir birey olacaktır.
Adres:
BEZKESE MAH. GAZİ BUL. NO 289 DALAMAN / MUĞLA
Telefon
252 697 55 43